Szószedet

Szövet –A test szövetei olyan sejtek csoportjából állnak, amelyek egy adott feladatot látnak el, például védik a szervezetet a fertőzésekkel szemben, mozgást hoznak létre vagy zsírt tárolnak.

Kollagén –Természetes fehérje, amely a szervezet minden részében számos szövetben megtalálható, így az inakban, ínszalagokban és a bőrben is, erőt, rugalmasságot és hajlékonyságot adva.

Cukorbetegség –Hosszú távon fennmaradó kórállapot, amelyet egy bizonyos fajta cukor, a glükóz vérben való felgyűlése okoz.

Pányvázás –A bőr úgy tűnik, mint belülről húzná valami.

Gödrösödés –A bőr kisméretű, de mély horpadásai, a Dupuytren-betegség másik jele. A kötőszöveti rostok zsugorodása okozza.

Általános érzéstelenítés –Egy bizonyos fajta érzéstelenítés (olyan gyógyszer, amely az érzékelés elvesztését okozza). Fájdalomcsillapításra használják műtéti eljárások során. Az általános érzéstelenítés hatására a beteg elveszti öntudatát, így a műtét fájdalom vagy kellemetlen stressz nélkül elvégezhető.

Helyi érzéstelenítés –Olyan fájdalomcsillapító gyógyszer, amelyet bizonyos műtéti eljárásoknál használnak a test azon részének elzsibbasztására, amely a kezelést kapja.

Bőrgraft –Egészséges bőrt távolítanak el a test más részéről, és a kézen lévő seben rögzítik.

Ínszalagok –Lágy, fehér, rugalmas szövetből álló erős szalagok.

Görcsoldó gyógyszerek –Görcsoldó gyógyszereket használnak arra, hogy epilepsziában szenvedőknél kontrollálják a rohamokat.

Fasciectomia (az izompólya műtéti eltávolítása) –A Dupuytren-kontraktúra kezelési lehetősége, amelynek során a kötőszövetet teljes egészében eltávolítják (általában előrehaladottabb vagy kiújuló kontraktúráknál alkalmazzák).

Fasciotomia (az izompólya műtéti metszése) –A Dupuytren-kontraktúra kezelési lehetősége, amelynek során a kötőszövetet elvágják, ezzel enyhítve a feszülést (általában enyhébb kontraktúráknál alkalmazzák).

Intraléziós injekciós terápiaKonzervatív (nem műtéti) kezelés, amelynek során enzimeket fecskendeznek be közvetlenül a Dupuytren-kötegbe. Ezek az enzimek feloldják a kollagént a köteg lebontása érdekében.

Sugárkezelés –Általános kifejezés, bármilyen típusú energiára utal, amely képes áthaladni a téren akár hullám, akár részecske formában. A sugárkezelés során az érintett kezet röntgen vagy elektronsugaras berendezés alá helyezik, majd sugárzást alkalmaznak a tenyérben lévő csomókra. Ezt több egymást követő napon megismétlik.

Merevítő –Műanyag vagy fa eszköz, amely az ujj rögzítésére szolgál. Dupuytren-kontraktúra esetén merevítő alkalmazható műtéti vagy nem műtéti kezelés után az ujj gyógyulásának elősegítésére.

Szteroidok –Szintetikus, hormonalapú gyógyszer.